“Ach joh, doe toch niet zo ongezellig”

Inmiddels heb ik al meer dan 100 ervaringsverhalen met jullie mogen delen (hoe vet!), maar nog steeds geniet ik er elke keer weer enorm van als ik een verhaal mag plaatsen van iemand die gewoon écht overtuigd zelf weer de touwtjes in handen neemt in het leven. Het is makkelijk om weg te kwijnen in je drankgebruik, maar het is een wereldprestatie om het na al die jaren over een andere boeg te gooien. Maar deze held deed het hoor! Hier lees je hoe hij de eerste maanden heeft ervaren, en laat je vooral inspireren. Een mooi verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb een toffe baan bij een agrarisch dienstverlener als front-office medewerker.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Drinken is voor mij vanaf mijn puberjaren een rode draad geweest. Er was altijd wel een gelegenheid om een biertje te pakken in de kroeg/feestje of vrienden. Verder kan ik me niet herinneren dat ik de afgelopen 5 tot 10 jaar een dag niet gedronken heb. Vooral zware (Belgische) bieren en wijn waren favoriet. Toen corona kwam, sloot mijn werkgever voor +/- 17 weken de deuren. Ik zat met volledig behoud van salaris thuis en wist de supermarkt al snel te vinden om de verveling te verdoven… Sinds die tijd dronk ik minimaal een fles wijn per dag en wat Belgische biertjes om het af te ronden. Dit is eigenlijk tot voor kort zo gebleven….

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Het is nog maar +2 maanden, maar de voordelen die ik ondertussen ervaar wegen niet meer op tegen de nadelen van drinken.

Was dit je eerste poging?
Afgelopen jaar ben ik in het ziekenhuis beland met hartritmestoornissen. Ik ben destijds erg geschrokken en heb toen zeker een week niet gedronken. Om de angst gevoelens voor herhaling van deze opname te dempen, ben ik weer begonnen. Ik wilde weer “rust” in mijn hoofd. Dat alcohol juist zorgde voor deze hartritmestoornissen en angst, daar stond ik niet bij stil.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Allereerst waarom zou ik? Ik vond het prima zo. Wat is er mis om na een dag hard werken, jezelf een “beetje” te verdoven? Ook heb ik van jongs af aan een goed gevulde levensrugzak met daarin veel piek momenten van ellende. Ik heb negatieve gevoelens altijd goed weten te verdoven met drank. Wat alles natuurlijk een stuk makkelijker maakte, is dat in mijn sociale kring, nagenoeg iedereen (stevig) drinkt. Iedereen die even een cola wil drinken op een feestje of terras kent deze wel: “Ach joh, doe toch niet zo ongezellig”, of “Kom op eentje maar ” en noem ze maar allemaal op. Als ik nu kijk naar de sociale druk om te drinken, dan schrik ik ervan. Het lijkt simpelweg not done, om geen alcohol te drinken.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Alcohol zuigt je lichamelijk en geestelijk leeg…. Ik merkte aan mezelf dat ik steeds meer met drank bezig was. Terwijl ik met hartkloppingen en een kater ‘s ochtends in de douche stond, was ik in mijn hoofd al bezig om na werk drank te halen. Op mijn werk probeerde ik de eerste uren ver van mijn collega’s te blijven uit schaamte voor mijn dranklucht. Ook ging ik naar verschillende supermarkten en glasbakken om het niet zo te laten opvallen. Een verslaafde wordt een meester in het verbergen….

Als het weekend was dan was het “me-time” en dronk ik mijn kater vaak al voor de middag weg met een glaasje wijn (of 3). Vrienden en familie die belden om ‘s avonds wat af te spreken, wimpelde ik af met een smoes, zodat ik lekker kon drinken thuis.

Toen op een dag mijn lichaam mij beloonde met alweer een paniekaanval en lichamelijke kwalen dacht ik “Tot hier en niet verder!!!” Bah wat voelde ik mij een waardeloze, vieze alcoholist/slaaf! Ik ging op zoek naar hulp in de literatuur. Vooral de ervaringsverhalen van anderen lieten mij inzien dat het mis was met me, en ik er niet alleen voor stond. Ook de Alcoholvrijheid-app helpt me om inzichtelijk te maken wat ik heb weggeklotst in volume en geld. Kort door de bocht: ik wilde de regie over mijn leven terug, en stopte met drinken.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Mijn lichaam, geest en ik zijn me enorm dankbaar! Ik voel me merkbaar fitter en gezonder, mede doordat ik beter slaap en mijn lichaam niet constant bezig is de alcohol af te breken. De paniekaanvallen behoren ook tot de verleden tijd. Ik kan me verder niet herinneren dat ik ooit zo helder was en weer vol met ideeën en creativiteit zit.

En wat mis je het meest?
Omdat ik de tijd niet kan terugdraaien, relativeer ik mijn alcoholgebruik als een levenservaring/phase. Wat ik me voor ogen houd is “het verleden komt niet meer terug, de toekomst echter, heb ik zelf in de hand”.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dan kijk ik mijn demonen in de ogen, en laat ze voor wat ze zijn. Ik vind mijn nieuwe leven veel te leuk om weer te gaan drinken. Dus ga ik daadwerkelijk iets leuks doen als fietsen, wandelen of pak hobby’s welke ik lang verwaarloosd heb, weer op.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Vooral veel water.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Niet.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Stel je eens voor wat het met je doet als je stopt met drinken? De gedachte omzetten in de daad, maakt dat je jezelf overstijgt en bevestigt dat je tot alles in staat bent.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Doe vooral waar je je goed bij voelt, maar ga met jezelf of anderen in gesprek als je ook maar iets in bovenstaand bij jezelf herkent. Jij bent de baas!

 

Zo is dat! Onwijs bedankt voor je mooie verhaal, en zo te horen sta je heel sterk in je schoenen. Prachtig om te merken en hou dat vol! En ik wil je ook graag nog even extra feliciteren met het feit dat je je creativiteit weer hebt teruggevonden. Naar mijn beleving is dat echt een van de meest waardevolle dingen in het leven, dus ga daar optimaal van genieten. Creativiteit geeft betekenis en voldoening aan je tijdelijke bestaan hier op deze aardbol, dus maak daar zoveel mogelijk gebruik van. En dan maakt het echt helemaal niks uit wat je ook maakt op verzint: als het er de volgende dag nog steeds is, heeft je dag meer opgeleverd dan een van die weggegooide zuipdagen uit het verleden!

Goed bezig, en nogmaals dank voor je verhaal! En mocht iemand na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar verhaal willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply