1000 dagen zonder alcohol… Kan dat echt!?

Het is ongelofelijk maar waar: vandaag om 4:25 uur heb ik precies op de kop af 1000 dagen geen alcohol meer gedronken. Daarmee heb ik mijn stoutste dromen overtroffen en gedaan wat ik mijn hele leven voor onmogelijk achtte. Goed, als kindje had ik nooit geweten in wat voor drankorgel ik vanaf de pubertijd zou veranderen, maar toch. Nadat ik mijn eerste biertjes begon te drinken, had ik niet verwacht dat ik daar ooit in mijn leven nog mee zou stoppen.

En het gekke is, dat ik dat 1000 dagen geleden ook niet dacht. Op die bewuste nieuwjaarsdag van 2018 nam ik me voor om iets anders onmogelijks te gaan doen: een héél jaar niet drinken! Dat was ongekend, alsof ik zelf een ruimteschip in elkaar zou knutselen en daarmee naar de maan zou vliegen. Dat jaar ging zeker niet makkelijk voorbij, maar een jaar later stond ik toch echt met mijn zelfgemaakte alcoholvrije ruimteschip op de maan. Wie had dat gedacht! Ik alleen misschien, maar op de maan wist ik het zeker: dit smaakt naar meer.

En dus vervolgde ik mijn alcoholvrije reis. Als ik een jaar niet kan drinken, wie weet waar dit ruimteschip dan strandt? En dus vloog ik sober verder, op mijn dooie gemakje. Ik wende rustig aan mijn nieuwe leven in dat ruimteschipje en het beviel me daar goed. Sterker nog, het beviel me daar beter dan de plek waar ik van vertrok. Moet ik dan nog wel terug naar dat oude leven? Nee natuurlijk niet, meer van dit graag: ik ga vrolijk door! En dat deed ik, tot ik vandaag na 1000 dagen zelfs mijn eerste stappen in een perfect rechte lijn op Mars heb gezet. Hoezo mezelf overtroffen!?

En hoe stoer het misschien ook klinkt: 1000 dagen niet drinken is vele malen gemakkelijker dan ‘maar’ een jaar. Om die analogie met mijn zelfgemaakte ruimteschipje nog even door te trekken: het opstijgen van je reis kost de meeste energie. Helemaal aan het begin moet je zien los te komen van die sociale zwaartekracht, die je met al zijn kracht in die neerwaartse, bezopen spiraal probeert te houden. In het begin moet je zien te ontsnappen uit een dampkring vol alcoholwalmen en vreemde sociale rituelen, en dat is het moeilijkste van alles. Dat is het kritieke punt in je reis. Maar als je dáár eenmaal voorbij bent: dan ben je los. Dan ben je vrij. Dan ben jij de baas!

Na ruim 2,5 jaar in alcoholvrijheid te leven, kan ik er eindelijk helemaal nuchter op terugkijken. De periode van alcohol in mijn leven begon fantastisch. Ik heb een geweldige tijd gehad met geweldige mensen en geweldige avonturen. Het was allemaal heerlijk en die katalysator alcohol deed meer dan eens precies wat ie moest doen. Maar aan al het moois komt een eind. Het keerpunt ligt als je meer verantwoordelijkheden krijgt in je leven: een echte baan, een echte relatie, en misschien de heftigste: kinderen en een echt gezin. Je kunt dan gerust nog een tijdje door blijven drinken hoor (ik heb dat misschien 4 jaar te lang gedaan), maar de kansloosheid overstijgt dan snel de toegevoegde waarde van drank. En dat is het breekpunt om eruit te stappen. Zo snel als je kunt.

Ik kon dat niet snel, maar wel goed. Misschien juist omdat het niet snel ging. Toen ik besloten had om een jaar niet te drinken vanaf oud en nieuw, had ik nog 3 maanden te gaan om nog goed van mijn bier te genieten. Geloof me: dat waren kansloze maanden met vele lege blikken overal. Maar des te fijner is het dan als op het gegeven moment dat rookgordijn uit je hoofd wordt opgetrokken. Ik stopte abrupt met alcohol, en na me een tijdje flink belabberd te hebben gevoeld, keerde het tij en voelde ik me langzaamaan beter dan ooit tevoren.

Nu is mijn alcoholgebruik alleen nog maar een fijne herinnering. Ik kan er met heimwee naar terugverlangen, maar de angst om erin te vervallen is weg. Helemaal. Niet omdat ik mezelf allemaal trucjes heb aangeleerd of zo, maar juist omdat ik simpelweg de voordelen van een leven zonder alcohol in ben gaan zien. En dan is de afweging ineens heel simpel:

Leven zonder alcohol > Leven met alcohol

Alcoholvrij > Alcohol

Nuchter > Lam

Scherp > Brak

Fit > Kater

Enzovoort

Mijn advies aan iedereen zou dan ook echt zijn om die eerste stap gewoon te nemen. Stel een doel voor jezelf dat onmogelijk lijkt, en hou vol. Pas dan weet je dat je jezelf kunt overtreffen, en pas dan is de overtuiging van je besluit op zijn sterkst.

Mocht je in de tussentijd hobbels ervaren of niet meer weten waar je het allemaal voor doet: vrees niet! Want juist voor dappere avonturiers zoals jij heb ik mijn website Alcoholvrijheid.nl opgericht. Niet om te prediken of te pushen, maar juist om die kleine voordelen als vriendelijke reminders over jullie heen te sprankelen.

Echt: stoppen met alcohol is moeilijk, maar het is wel zó de moeite waard! Een leven in alcoholvrijheid is te gek. Dat wil je, dat kan je, en dat hoef je alleen maar te grijpen.

Ga ervoor, en ik spreek je over 1000 dagen in een galaxy far, far away 😊

 

Ik ga het vandaag vieren met een goede fles Bundaburg!

Leave a Reply